Полезна информация

Как да се грижим за хавлиените изделия?

Как да запазим хавлиените кърпи за по-дълго време? Ето няколко насоки за правилно третиране на хавлиени кърпи с цел да ги използваме по-дълго, като същевременно запазим мекотата, цветовете, или белотата им.

1. Винаги изпирайте новите кърпи преди да ги поставите в банята си или да заредите хотелските си стаи с тях. Причините са няколко. Новите продукти имат остатъци от много химикали, останали по тях от производствения процес. Освен това нямате представа за пътят, който те са изминали и помещенията, в които са съхранявани преди да стигнат до вас.

2. При пране към цикъл изплакване добавете половин чаша оцет. Това е чудесен натурален начин да увеличите абсорбацията на хавлията, както и да премахнете тежката остатъчна миризма на влажна кърпа. За избелващ ефект може да добавите и лъжичка сода.

3. Избягвайте да слагате прекалено много омекотител в пералнята. Всички ние обичаме този свеж и цветен аромат, но не прекалявайте. Oмекотителите за тъкани променят pH на водата за изплакване и намаляват способноста на кърпата да абсорбира вода. Случвало ли ви се е в хотел да се опитате да се подсушите с предоставената ви кърпа, а вместо това само да движите капките по тялото си? Тук със сигурност са прекалили с омекотителите.

4. Избягвайте избелващи вещества с хлор в състава. Хлорът е много ефикасен в отстраняване на петна чрез избелващата си функция, но той може да намали значително живота на вашата кърпа защото отслабва и уврежда влакната, от които е изработена хавлията. Изберете си друго избелващо вещество, което няма хлор в състава си.

5. Прочетет етикета за употреба, преди да изперете кърпата. Препоръчително е машинно пране на пограма с най-висока температура и заедно с дрехи със сходни цветове като хавлията. Най-добре би било да перете хавлиените кърпи отделно. Ако на етикета пише ,,Не третирайте с белина’’, тогава не я използвайте. Дори някои бели хавлии не трябва да се третират с белина. Белината може да отслаби нишките с времето и да наруши попивателната способност на кърпите.

Съвети при пазаруване на хавлиени кърпи и халати:

Не съдете за качеството на кърпа и халат по тяхната мекота в магазина. Повечето производители добавят омекотители при завършителния процес на производството, така че кърпите да са хубави и с кадифена мекота при допир, докато са в склада. След няколко изпирания кърпата ви може да е станала по-груба отколкото е била при купуването. За продължително усещане за мекота търсете кърпи от 100% памук. Памучните фибри по принцип привличат водата и могат да задържат почти 25 пъти повече течност от собственото си тегло.

Проверете оплетката и нишките на кърпата дали те са дебели и стегнати. Колкото по на гъсто са нишките, толкова повече абсорбира кърпата. Ако можете да видите основата на кърпата, значи е некачествена.
Недейте просто да пипате хавлията на рафта, вземете я!Висококачествена кърпа ще е по-тежка, отколкото изглежда.

Търсите хавлиени изделия за Вашия бизнес? Пишете ни.