Полезна информация

Как да защитим работниците си от студа навън?

Работата на открито през студените зимни месеци е свързана с много рискове за хората, които прекарват целия си ден навън.

Какви опасности може да крие студеното време за работниците на открито?

Една от най-разпространените е измръзването, в следствие на което може да се стигне до хипотермия с фатален край. По-леките форми са вкочанени крака и ръце, които сам по себе си никак не са приятни. Изложени на тежки атмосферни условия без подходящото защитно облекло и точните лични предпазни средства, могат до доведът вашите служители до сериозни здравословни проблеми с тежки последствия. Ето защо преди да планирате следващия проект е добре да се заемете с набавянето на предпазно облекло и зимни обувки. Ако забележите следните призници в някои от вашите колеги или подчинени: неконтролирано треперене, несвързано говорене или неадекватно поведение се обадете за спешна медицинска помощ незабавно.

Как да избегнем тези крайни ситуации?

На първо място – осигурете подходящо студозащитно облекло и предпазни средства. Ако метероологичната обстановка не позволява да се работи навън – отложете, в случай, че не става дума за спешна намеса.
Ще се опитаме да ви дадем няколко насоки за това как да подготвите хората си за работа навън, както и за избора на подходящото зимно облекло.

Общи насоки

Преди да изпратите бригадата си на строителния обект се запознайте с прогнозата за времето. Както и условията на заобикалящата ги околна среда, която би могла да създаде проблеми.
Запознайте ги със симптомите и признаците на измръзване. Както и ги инструктирайте какво да направят в случай на нараняване в условията на ниски температури.
Осигурете им подходящо облекло и ги насърчавайте да се обличат на слоеве. Този тип обличане е най-подходящото за зимните месеци. По този начин винаги може да се добави или съблече дреха, така че да са максимално приспособени към заобикалящата ги среда.
Предоставяйте кратки почивки за работниците в затоплени помещения, където могат да се стоплят. Както и да изсушат дрехите си и да изпият по една топла напитка. Не предлагайте напитки с кофейн или алкохол.
Планирайте работата за най-топлия момент от деня. Съобразете работното им време с най-горещите часове през деня.

Подходящо зимно работно облекло и обувки

Както споменахме по-горе, най-подходящото зимно облекло е това на пластове. Зимното работно облекло следва да бъде избрано така, че да отговаря на условията за зимна обстановка и да поддържа нормалната телесна температура на работника. Изпотяването по време на работа, когато температурите са ниски е почти толкова опасно, колкото измръзването. Ето защо трябва да има опция за сваляне на дреха в по-топлите часове на деня.
Вътрешният слой този, който е до кожата трябва да осигури изолация и да може да отблъсне влагата от кожата. Едно от най-добрите решения е термо бельо. По-горните слоеве следва да бъдат лесно сваляеми. Тук на помощ идват ватираните елеци или якета със свалящи се ръкави над ватирана блуза. Зимното яке е добре да има водоустойчив слой, за да предпазва тялото от проникване на влага. В зависимост от типа работа може да избирате от ватиран полугащеризон, ватиран работен панталон или цял ватиран гащеризон.

Не забравяйте главата и ръцете.

Когато главата ви е затоплена, няма опасност да загубите бързо телесна топлина. Ето защо трябва да имате зимна шапка. Ръцете са ви нужни, за да работите пълноценно, затова слагайте студозащитни ръкавици, за да предпазите пръстите си от измръзване.
Когато работите на студено и влажно не обличайте дрехи от 100% памук, защото ще се овлажнят бързо. Памука абсорбира влагата и я задържа.

Внимателно подбирайте зимните работни обувки.

В зависимост от типа на работа и заобикалящата ви среда изберете боти или ботуши, който ще запазят краката ви сухи и топли. Купувайте един номер по-големи от номера, който носите обикновенно, за да може да обуете 2 чифта чорапи. Външния чорап трябва да бъде по-голям от вътрешния, за да се избегне допълнително компресиране. Повече инфрмация относно различните видове и категории обувки може да намерите тук.