Полезна информация

История на защитните обувки

Новият ви шеф току-що ви информира, че се налага да си набавите чифт работни обувки с метално бомбе, преди да започне първата ви смяна. Каква несправедливост, нали? Преди да извърнете поглед и да се оплачете, запомнете, че работодателят ви просто се опитва да осигури безопасността на краката ви. В определени работни обекти е задължително по закон да носите обувки или ботуши със защита. Много компании предоставят на работниците си защитни обувки, но много често работника има грижа да си ги купи сам. Докато преглеждате сайтовете за изисквания относно работни обувки, помислете защо се нуждаете от такъв тип оборудване и кога са навлязли в употреба.

Първите защитни обувки

Към края на Втората Световна война (1939 – 1949 г.), безопасността на работното място се превърнала в проблем. Допреди това е било много по-евтино и по-бързо да се замести пострадал работник, отколкото да се въвеждат мерки за безопасност. Когато поемането на отговорност повишило разходите, за фирмите възникнала нуждата от по-практично решение. Ботушите с метално бомбе произхождат от Германия и въпреки, че по начало били проектирани за работници, немските ботуши за военослужещи също били подсилени с метални бомбета.
По онова време американската компания Red Wing разработили линия обувки с метално бомбе и повечето военни и цивилни ги ползвали. В края на ‘60-те марки като Dr. Martens и Grinders станали пополярни чрез движението Скинхедс (познато у нас като скинари). Основно скинхедс произлизат от работническата класа, затова типично за тях било носенето на работнически дрехи. Освен работни дрехи, те носели ботушите с метално бомбе, тъй като заради здравината им можело да се сметнат за опасни в боевете и да се използват като оръжие. Следвайки техния пример в края на ’80-те и началото на ’90-те други субкултури също се насочили към употребата на обувки с метално бомбе.

От какво и как се изработват?

Ботушите с метално бомбе са създадени да издържат дълго време. Макар традиционно армировката да се изработва от метал, за изработката им са използвани също и други издръжливи материали в комбинации от пластмаса като термопластичен полиуретан (TPU). Тези материали са използвани, за да осигурят защита, а някои модели са съчетани с пластина и на ходилото. Когато носите такава обувка със защита на пръстите, краката ви ще са обезопасени срещу таркалящи се и падащи предмети, а пластините на ходилото ви предпазва от пробиване.
И днес обувките със специална защита на пръстите продължават да бъдат произвеждани в синхрон с настоящите модни тенденции. Използват се разнообразни дизайни и цветове, но важността на безопасността е това, което поддържа металното покритие на пръстите актуално сред съвременното общество. Миньорите, работниците по строежи, военнослужещите, както и цивилни хора избират тази метална защита. Можете да намерите подходящи обезопасени обувки под формата на работни обувки, противохлъзгащи обувки, или дори ежедневни маратонки.

Бъдещето на защитните обувки

За разлика от други видове предпазна екипировка, защитните обувки се развиват според настоящата мода. За да са в крак с очакванията на потребителите, производителите започнали да изработват ботуши в разнообразни стилове и цветове. Въпреки, че обикновено са изработени от стомана, подсилването може да бъде направено от композитен материал, или пластмаса. Важността на ботушите с метално бомбе за индустрията и за много други приложения подсигурява продължителната им популярност.
За щастие работните обувки са дошли от онези далечни дни, когато едно просто падане на инструмент е означавало пукната или счупена кост. Фокусът на производителите сега е поставен върху създаването на работни обувки и ботуши, които вдъхват доверие и увереност във всяка стъпка, без значение по каква повърхност стъпваш и от каква височина ще падне инструмент върху пръстите на краката ви.

Как да изберем правилните защитни обувки?

Да пригодите подходящите обувки към нуждите си в работата, е точно толкова важно, колкото е важно да използвате подходящия инструмент според целта. Не бихте се опитали да заковете пирон с отвертка, нито ще носите мокасини на работа, която изисква обезопасени обувки. Затова е важно да откриете подходящите обувки според нуждите на работата ви.
При избора на защитни обувки е важно да сте наясно с рисковете на работната среда. Когато успехът на работното ви място зависи от здравето на вашите крака, се налага да вземете на сериозно изборът на защитна обувка. Точно както другите технологии се развиват, за да подобрят ежедневието ни, така и новите технологии навлизат при произвоството на работни обувки, за да ви осигурят най-добрата защита.