Полезна информация

Облекло за строители

Работно облекло за строители

Строителите обикновено си ги  представяме с типичните жълти предпазни каски и светлоотразителни жилетки, но към работната им униформа има още много в допълнение.  Стандартно строителните работници носят функционални работни панталони с много леснодостъпни инструментални джобове. Допълнение са работните обувки със защита на пръстите и ходилото, както и работна блуза/тениска според климатичните условия. Също така е задължително да използват лични предпазни средства (ЛПС), които да отговарят на определни стандарти за безопасност. Работната екипировка на строителя включва предпазни очила, антифони, предпазна каска, предпазни ръкавици и работни обувки със защита.

Разбира се, има няколко различни типа строителна дейност и съответно изискванията за безопасност се различават. В общи линии целта на предпазната екипировка на строителните работници е :

 • Да се чувстват по-удобно по време на работа
 • Да бъдат по-добре обезопасени
 • Да бъдат по-функционални

 

Какво облекло и ЛПС са нужни на строителните работници?

 

Както споменахме по-рано, облеклата и екипировката, които строителите носят, трябва да отговарят на определни стандарти за безопасност, специфични за конкретния вид работа.

Ето и списък с видовете ЛПС, които са често използвани при строителните дейности:

 

Защитни очила

 

Различната работна среда изисква различен тип ниво на защита за очите. Спецификите при защитните очила може да варират. Потенциални инциденти с нараняване на очите може да произлязат от изпускане на инструменти по време на работа, от отхвърчане на искри към зоната на очите, или дори наранявания директно от машини.

 

Обикновени предпазни очила

 

Обикновените предпазните очила са универсално приложима екипировка в строителството. Те обезопасяват очите и най-близката зона около очите от повечето опасности.

 

Прахозащитни очила

 

Този тип защитни очила предпазват очите от по-едри летящи предмети, отхвърчащи дребни частици и прах. По-различното при прахозащитните очила е, че обикновено имат по-ограничен окольор.

 

Предпазни щитове

 

Предпазните щитове осигуряват защита на лицето от удари от строителни отпадъци. Не всеки тип строителни дейности изискват носенето на предпазен щит.

 

Антифони

 

Aнтифоните са първoто предпазно средство, с което трябва да се снабдите при работа в шумна среда. Но понякога те не са достатъчни и е необходимо, да се екипирате също с тапи за уши, за да си осигурите по-високо ниво на защита за слуха.

 

Каски

 

На строителен обект се изисква носенето на предпазна каска от работниците, както и от всеки посетител. Конкретният тип каска се определя в зависимост от спецификите на строителната дейност, която ще се извършва.

 

Защитни ръкавици

 

Има много различни видове работни ръкавици и спецификите са от голямо значение.

Ето някои от често използваните модели:

Памучни/текстилни ръкавици са най-често търсените. Те предпазват ръцете от общи наранявания, така че винаги са препоръчителни за строителните работници.

Гумени/синтетични ръкавици  са често използвани при работа с определни химикали, масла, или основи.
Кожени ръкавици са често използвани при  заваряване.

Кевларени ръкавици вършат добра работа едновременно като топло- и като студозащитни ръкавици. Те са отлични при производствена дейност.

Непромокаеми и киселиноустойчиви ръкавици трябва да се използват при работа с всеки тип опасни химикали.

 

Работни обувки със защита

 

През по-голямата част от деня строителите са на крак. С потенциална опасност от хлъзгави повърхности, от пробождане на ходилото с остри предмети, или нараняване от падащи тежки предмети. Строителните работници трябва се придържат към стриктни изиксвания за защита на краката. Трябва да се вземе под внимание не само защита на пръстите, но и защита на ходилата. При някои професии може обикновени работни обувки да бъдат достатъчни. При други, с повишен риск от наранявания, може да се нуждаете от обувки с предпазно бомбе в предната си част и също с предпазна пластина в областта на ходилото. Разбира се, от значение е и противохлъзгащото ходило.

 

Защита от слънчеви лъчи

 

Строителите прекарват голяма част от времето на открито под слънчева светлина. Поради това е задължително да помислят за слънцезащитни мерки. Не е нещо, за което работодателите обикновено се грижат, но самите работници е добре да обърнат внимание и да си осигурят защита от слънцето. Най-малкото носенето на шапка с козирка, или дрехи, които не привличат слънчевите лъчи, би била добра мярка за справяне с жегата. Добавете също и работни слънчеви очила с UV защита.

 

Списък за оборудване на строителен работник

Освен подобаващи ЛПС, видът на облеклата, които носите може също да допринесе за цялостната ви безопасност.

 1. Работен панталон с инструментални джобове
 2. Работни обувки с противохлъзгащи подметки и защита
 3. Предпазен/инструментален колан
 4. Работна тениска или блуза според климатичните условия
 5. Работни ръкавици
 6. Работно яке
 7. Светлоотразителни жилетки
 8. Всички задължителни Лични Предпазни Средства

 

Видове работен панталон

 

Работен прав панталон с колан, с копчета и с два джоба

 

Стандартен работен панталон без инструментални джобове.Такъв тип панталон в Тики изработваме от 100% памук, както и от плат смес памук/полиестер и можем да го ушием в различни цветове по избор на клиента, включително и в камуфлажна шарка.

 

Работен панталон с инструментални джобове

 

При нас можете да поръчате работен панталон с множество инструментални джобове. Предлагаме няколко модела в различни цветови комбинации, както и приемаме поръчки за ушиване на работни панталони. Работните панталони с инструментални джобове са силно предпочитани от строителните работници. Многото джобове позволяват лесно съхранение на инструменти от първа необходимост на работната площадка, а това улеснява значително работния процес.

 

Работен панталон от материя Rip – stop

 

Рипстоп (от англ. rip — разкъсвам, stop — спирам) е технология на тъкане, при която нишките се усукват, така че подсилват структурата на плата и го правят по-устойчив на разкъсване. По време на тъкане, плътни подсилващи нишки се преплитат кръстовидно на равни интервали (обикновено от 5 до 8 мм.). Това придава и специфичен вид на плата, чиято структура изглежда като разделена на малки квадратчета. Големите предимства на технологията са съотношението на якост към тегло на плата и това, че малки разкъсвания и дупки не могат свободно да се разраснат.  Материята Rip-stop осигурява комфорт при работа в закрити помещения и не запарва, а същевременно е много устойчива на износване.

 

Работен панталон с подсилени колене

 

При някои строителни дейнсти се изисква подсилване на панталона в областта на коленете за по-голяма издръжливост. Подсилването се налага с цел предпазване на коленете на работника. Повечете работни панталони са конструирани така, че може да се поставят кори на коленете. Това подсилване обаче има и негативна страна – може да доведе до запарване на коленете.

 

Наколенки

 

За някои строителн работници наколенките са задължителни. В зависимост от естеството на извършваната работа, обикновено подсилване на коленете на панталоните може да не е достатъчно.

 

Ватиран работен панталон

 

Понякога времето през зимата може да бъде брутално. Затова е добре да се екипирате с ватирани работни панталони. При нас можете да намерите и разнообразие от ватирани работни панталони: ватиран работен панталон от 100% памук, смес от памук с полиестер,  промазка – произведени в шивашкия цех на Тики, катко и ватиран панталон за охранители, отново производство на Тики – Работно облекло.

 

Къс работен панталон

 

Някои строители предпочитат къси работни панталони през лятото. Има малко професии, които имат изискване да не се носят къси работни облкела по съображения за безопасност. Също както при дългите работни панталони с много джобове и тук моделът е предпочитан заради улесненото съхранение на инструменти от първа необходимост по време на работа. Някои предпочитат джобове с ципове за по-голяма безопасност на съхраняваните инструменти.  При нас можете да намерите къс работен панталон от материята Rip-stop.

 

Работни тениски

 

Моделите на работни тениски могат много да варират според изискванията и условията в работната среда. Много работодатели предпочитат да брандират работните тениски на своите работници. При нас имате възможност да се възползвате от тази услуга, като можете да избирате между две технологии за изработка на лога и рекламни надписи – директен дигитален печат и бродерия.

В стандартния случай повечето строителни работници носят обикновено едноцветна тениска, която да е подходяща за сезона. Някои имат предпочитания за тениска с копчета и яка, други може да държат на джобче отпред на тениската, а за трети семплата тениска с овално деколте може да върши отлична работа.

 

Работни якета

 

Ватирани работни якета

 

Ватираните работни якета са задължителни за строителните работници през зимните месеци. Този тип облекла трябва да бъдат издръжливи, водо- и ветрозащитни, но същевременно и функционални. При някои професии може да има изискване и за огнеопорни якета, или друг тип специализирани работни якета.

 

Всесезонни работни якета

 

През есента и зимата строителите могат да обличат по-тънък вариант работно яке без вата.  Предлагаме подходящи за различни сезони работни якета от 100% памук, както и от плат смес: 65% полиестер/35% памук. Може да използвате и яке  софтшел, което е ветро- и водозащитно. Във всички случаи работните якета трябва да бъдат снабдени с много функционални джобове и е за предпочитане да имат качулка.

 

Работни суичери

 

Суичерът е често срещан избор за връхна работна дреха при строителните работници. Не е твърде дебел, а може да бъде ватиран и да има качулка, което ще задържи топлината за по-дъло време. При нас можете да намерите поларени и трикотажни работни суичери в различни цветове и размери. Предлагаме печат и бродерия на ватирани блузи и суичери с вашето лого.

 

Работни обувки

 

Както може да предположите, работните обувки са извънредно важни не само за комфорт по време на работа, но и за безопасност. При някои строителни дейности има по-специфични изисквания за характериските на работните обувки. Тези характеристики значително се различават в зависимост от изискванията за безопасност при различните професии. В някои случаи може да има конкретно изискване за носенето на работни ботуши, а в други може да има изискване обувката да има защита в областта на пръстите и ходилото.

 

Какво да не обличате

 

Има няколко облекла и аксесоари, които задължително не трябва да се носят при извършването на строителни дейности:

 1. Бижута и накити
 2.  Потници
 3.  Дрехи с неприлични изображения, както и пропагандиращи нещо
 4.  Обувки с открити пръсти, сандали или джапанки
 5.  Нарязани дънки
 6.  Впити по тялото панталони

Ако избягвате носенето на горе изброените облекла, не само ще подобрите безопаснотта си, но също и безопасността на хората около себе си.