Полезна информация

работно облекло ЛПС

Работни облекла и ЛПС, без които не можем

В зависимост от работната ни средата трябва да изберем правилно работното си облекло и ЛПС, с които ще се екипираме. Важно е да си осигурим комфорт, както и да предпазим себе си и дрехите си от потенциални щети. Можем да постигнем това с избора на функционални и практични работни дрехи. Освен работни облекла е важно да изберем и подходящи за сферата на дейност лични предпазни средства.

 

Работни облекла

 

Стандартните работни облекла при работа на строеж например, може да бъде работен костюм. Работния костюм може да е ватиран, или неватиран. Работно яке в комбинация с работен полугащеризон, или пък яке с панталон. Трябва да подберем приятна на допир и същевременно практична материя, която да се почиства лесно от петна.

Важно е да изберем работни дрехи, снабдени с много функционални джобове, в които да съхраняваме инструменти от първа нобходимост. При медицинската, или готварската униформа също е от изключително значение дрехите да бъдат изработени от лека материя, която едновременно да не запарва при продължителната работа на крак, както и да е лесна за поддръжка.

Медицинските работници също използват инструменти за първичен преглед на пациентите, които трябва да съхраняват за лесен достъп в джобовете на униформата си.

Същото важи и за униформата на охранителите – работното яке и работният панталон за охранители трябва да са удобни и задължително да са оборудвани с много на брой и функционални джобове. Като заключение можем да кажем, че независимо от сферата на работа, материята на работните облекла трябва да бъде комфортна и практична, а необходимостта от инструментални джобове е голяма.

 

Работни обувки

 

На второ място, но не и по значение, са работните обувки.

Неудобната работна обувка може да окаже влияние върху здравословното ни състояние. В следствие от неправилната стойка поради неудобство, например, можем да завършим деня с болки в областта на врата, гърба и кръста.

Най-малкото ще приключим работната си смяна в лошо настроение. В сферата на здравеопазването, при хранителната промишленост, както и в хотелиерството можем да си осигурим комфорт за ходилата с медицинско сабо с анатомично ходило.

В други сфери на дейност освен удобство, е важно да имаме защита за краката си. В сферата на строителството, ремонтните дейности и физическата охрана, например, често има риск от нараняване на пръстите на краката и ходилото. Тук трябва да заложим на работни обувки с бомбе и пластина.

При месопреработването, при произовдството на хранителни продукти, както и при извършване на санитарни дейности обикновено е важно да изолираме краката си от влага, или от контакт с различни течности, или химични препарати. В подобни сфери избираме гумени ботуши, а в някои случаи с гумени ботуши с метално бомбе, или нитрилни ботуши.

 

Лични Предпазни Средства

 

След като подберем работното облекло и обувки, е време да помислим и за лични предпазни средства.

Функцията им е да придават завършен вид на работната ни унифрома, но също така те пазят от замърсяване на работната среда.

Например готварските шапки не позволяват коса да изпада от главата на работника върху храната. Предназначението на личните предпазни средства също не е само да предпазят от потенциална щета този, който ги носи, но също и да предотварят замърсяването на работната среда.

В сферата на здравеопазването е задължителна употребата на ръкавици за еднкоратна употреба, латексови, нитрилни, или винилни, а също така и на различен модел медицинска шапкамногократна хирургическа шапка, или еднократно медицинско боне. С цел предотварятване разпространяването на вирусни заболявания трябва да се употребяват също така предпазни маски, предпазни щитове, а в някои случаи и предпазни гащеризони.

При работа на строеж, или в автосервиз по същия начин се налага употребата на работни ръкавици, предпазна каска, или заваръчен шлем. При работа на висок шум задължително е да носим подобаващ модел антифони, външни, или вътрешни.

При саниране на сгради и поставяне на изолация не можем без предпазна екипировка за височинна защита – предпазно въже и предпазна сбруя, карабинери и наколенки. Тук също има нужда от предпазна каска и подходящ модел работни ръкавици. На всяко работно място може да се окаже полезно и човек да носи със себе кърпа на врата, с която да избърсва потта от кожата си по време на работа.

Независимо от естеството на работа, или сферата на дейност, удобството на работното облекло и работните обувки е от първостепенна важност. Успоредно с това трябва да подбираме внимателно и предпазна екипировка, която да гарантира едновременно безопасността ни и съхранението на изрядна работна среда.