Полезна информация

предпазни маски

Предпазни маски – начин на употреба

Разликата между предпазна маска и респиратор

 

Има разлика между респиратори и хирургични маски. Решението дали работниците да ползват единия, или другия тип Лични Предпазни Средства, трябва да се основава на анализ на специфичните опасни вещества в съответната работна среда. Фактор при определянето на необходимите ЛПС са и техните конкретни характеристики. Употребата на респиратори, или хирургични маски може да намали риска от инфекциозни трансмисии между заразен и здрав човек. Тъй като исторически погледнато разполагаме с много малко информация относно ефективността и на двата типа ЛПС по време на която и да е минала пандемия, статистиката е създадена въз основа на интензитета на трансмисиите на грипа, големината на частиците и също така на професионална оценка от специалисти. За да осигурят защита хирургичните маски и респираторите трябва да бъдат използвани правилно. По време на пандемия от грип тези предпазни средства трябва да бъдат носени съвместно с дрги предприети мерки за превенция от разпространение на заразата. Добре е да се наблегне на личната хигиена, както и да се избягват сбирки на много хора на едно място.

 

Респиратори

 

Респираторите са проектирани така, че да намаляват степента, в която работниците се излагат на зарази предавани по въздушен път. Респираторите се срещат в различни размери и поради тази причина трябва да бъдат индивидуално подбирани, така че да паснат на лицето на човека, който ги носи. Целта е да се постигне добро уплътнение и да се изолират максимално носът и устата. Когато това се постигне, вдишаният въздух се избутва през филтъра на респиратора, а не през процепи между лицето и респиратора.
Респираторите предлагат най-добрата защита, когато работниците се налага да бъдат в непосредствена близост, или в контакт (на по-малко от 180 см) с човек имащ симптоми на грип. В това число предимно попадат работници, които работят в среда, с презумция за висок риск от излагане на зараза.

На местата където работниците са задължени от работодателя да носят респиратори, съответните ЛПС трябва да бъдат сертифицирани, подбрани отговарящи на специфичните нужди на съответната работна среда. Важно е да има медицинска оценка от специалист на това до колко служителите могат безпроблемно да си вършат работата, докато носят съответните ЛПС. Работодателите трябва да вземат навременни мерки и да набавят необходимата защита за персонала, преди да се е стигнало до пандемия.

 

 

Хирургични маски

 

Хирургичните маски се използват като физическа бариера между носещият ги и зарази пренасяни по въздуха, като такива произлизащи от бликнала струя кръв, или телесни течности. Хирургичните маски същевременно предпазват и останалите хора от инфекции произлизащи от човека носещ маска. Такъв тип маски улавят големи частици от телесни течности, които могат да съдържат бактерии, или вируси.

Хирургичните маски биват използвани в няколко ситуации, някои от които са:

 

  • Употребявани от болни хора, за предотвратяване разпространяването на инфекции по въздушен път
  • Употребявани от медицински лица за предотвратяване на инцидентно заразяване от рани на пациенти
  • Употребявани от работници за превенция от зарази от разлята кръв, или телесни течности

Хирургичните маски не са проектирани, нито сертифицирани да предпазват от проникване на фини невидими за невъоръжено око въздушни частици, които могат да причинят инфекция. Хирургичните маски не са проектирани, така че да прилепват плътно към лицето. Докато вдишвате, голяма част от потенциално заразения въздух може да премине през процепите между лицето и маската и да не бъде избутан през филтриращата материя на маската. Способността на хирургичните маски да фитрират дребни частици варира значително според материала, от който са произведени, така че не може да разчитаме на всички видове маски за защита на работниците от зарази предавани по въздуха.

 

Какви нива на защита са ни нужни в зависимост от характеристиките на работната среда?

 

 

● При работа, която се състои в сортиране и изхвърляне на отпадъци, където бихте се сблъскали с плесен, мухъл и неприятна миризма, е необходимо да използвате предпазна маска с ниво на защита FFP2 + активен въглен.

 

● При извършване на дейности, при които бихте имали контакт с почвен прах и кърлежи, е необходимо да ползвате предпазна маска с ниво на защита FFP2.

 

● Когато шлайфате, пробивате, режете, или фрезовате, ако имате контакт с ръжда, бетон, камък, метал, мека дървесина, гипс, или старо покритие, необходимото ниво на защита, което трябва да има предпазната ви маска, е FFP2. В случаите, когато боравите със стъкло, смоли и фибростъкло, е необходимо ниво на защита FFP3***

 

● При заваряване в случаите, когато имате контакт със стомана, цинк и заваръчни газове, се нуждаете от ниво на защита FFP2 + активен въглен. Ако влизате в контакт с неръждаема стомана и алуминий, нивото на защита, което трябва да има предпазната ви маска, е FFP3.

 

● При боравене с азбест и олово е необходимо ниво на защита FFP3**.

 

● При работа в среда със сажди трябва да си осигурите маска с ниво на защита FFP2.

 

● При работа с цимент е необходимо да използвате предпазна маска с ниво на защита FFP1*.

 

● При поставяне на изолация и контакт с минерална, или стъкелна вата е необходимо да се използва предпазна маска с ниво на защита FFP2.

 

● В миньорстовото при работа с камък и въглища е необходимо си осигурите ниво на защита FFP1***.

 

● При пръскане против вредители и контакт с разтворими във вода пестициди е необходимо да ползвате маска с ниво на защита FFP2 + активен въглен.

 

● При обработване на посеви, когато влизате в контакт с брашно, зърнен прах, прах от изсушени растения, или други видове прах произлезли от растения, се нуждате от маска с ниво на защита FFP1. Ако имате контакт с почвен прах, се нуждаете от ниво на защита FFP2.

 

● При контакт с алергени като полен, животинска козина, плесен и кърлежи, се нуждаете от предпазна маска с ниво на защита FFP2.

 

● Когато сте изложени на контакт с бактерии, се нуждаете от предпазна маска с ниво на защита FFP2, a когато сте в близост с вируси, ви е необходима маска с ниво на защита FFP3.

 

● При извършване на екологична дейност, в която имате контакт със смог, се нуждаете от маска с ниво на защита FFP2.

 

● При работа в текстилната индустрия, където бихте имали контакт с естествени и изкуствени текстилни нишки, ще имате нужда от предпазна маска с ниво на защита FFP1.

 

Подбирайте внимателно личните предпазни средства за дихателна защита. Важно е първо да проучите произхода им и материала, използван за изработката им. Също е задължително да проверите какво е предсписанието им, нивото на защита, което осигуряват и дали имат нужната сертификация.