Полезна информация

Облекло за готвачи – стил и удобство

Облеклата за готвачи са исторически значими и продължават да се развиват и до ден днешен. Съвременната визия на майстор готвача се  основава на стратегическо подбиране на удобни и стилни готварски туники. Готварските туники най-често са бели, но все повече готвачи се обличат в цветни облекла, или готварски туники в райе. Важно условие за готварската туника да е от материи, които не задържат петна. Кройката на куртката за готвач е свободна и комфортна. Изберете готварска униформа, осигуряваща свобода на движенията и същевременно придаваща елегантна визия на вашите готвачи.

 

Как да изберем облекло за готвачи?

 

Вашият готварски персонал се нуждае от професионален външен вид от глава до пети. Носенето на качествена готварска униформа поддържана в отлично състояние спомага за обособяването на обслужващия персонал в ресторанта. Що се отнася до майстор готвача, неговата/нейната униформа е добре дори да символизира лидерство над останалия персонал в кухнята.

Без значение колко голям е ресторантът, да имаш подходящото готварско облекло е почти толкова важно, колкото да имаш всички правилни съставки за кулинарния си шедьовър.
Разбира се, новаците в този бранш, или тези, които преди това са работили само в малки заведения за хранене, може да не са напълно сигурни какво готварско облекло да изберът. Вие сте собственик на ресторант и възнамерявате да купите готварска униформа за своя майстор готвач? Имате колебание за избор на готварски облекла за останалат част от персонала в кухнята? Ние от Тики- работно облекло ще ви дадем насоки, които може да ви бъдат от полза.

 

Готварски куртки, панталони за готвачи и престилки за готвене

 

Едно от най-хубавите неща при купуването на готварски облекла е това, че има огромен избор на модели и различни стилове. Изборът на перфектната готварска туника е много важен. За щастие на пазара има много опции на разположение за тези, които търсят качество, традиционна визия на шеф готвач в бяло. Освен бяла готварска униформа може да избирате и от готварски куртки в различни цветове. Важно е не само готварската униформа да отговаря на традициите, но също така да бъде стилна. Друг важен момент при избора на туника за готвач е тя да бъде по мярка.

Същото важи и за готварските панталони. Разнообразието от панталони за готвачи е огромно. Изберете модел и цвят, който отлично се съчетава с готварската куртка. В допълнение се предлагат и по – широки торбести паталони за по-голямо удобство. Панталонът е много важна част от работнат униформа на готвача. Тук отново ще припомним, че трябва да е с удобна кройка, и най-важното – по мярка.

В зависимост от естеството на работата в кухнята, също така ще имате нужда и от престилки за готвене. Има различни модели готварски престилки. Престилка за готвене през вратапредна престилка през кръста, престилка тип прегърни ме с гръб и предница и др.
Не на последно място по значение е готварската шапка.  Плътно прилепнали по главата шапки тип „бандана“ , готварска шапки тип ,,пилотка’’. Силно предпочитани са и емблематичните обемисти готварски шапки тип ,,пуканка’’. Сами трябва да прецените, кой модел е най-походящ за визията във вашата кухня. Както и да се съобразите с предпочитанията на кухненските работници.

 

Обувки за готвачи –  комфорт и безопасност

 

И на последно място трябва да се уверите, че имате правилните работни обувки за кухнята. Тъй като готвачите и много други служители в ресторанти са на крак в продължение на часове, обувките, които носят, трябва да бъдат много удобни. От съществено значение е и обувките да не се хлъзгат. Подът в кухнята може да бъде мокър от разлята храна, поради което трябва да си гарантирате сигурност чрез носенето на обувки с противохлъзгаща подметка. Отделете необходимото време, за да подберете най-добрия вариант за конкретните ви нужди, както и за нуждите на работния ви персонал.