Полезна информация

Летните жеги и работа на открито

Топлото и слънчево време обикновено ни се струва приятно. В действителност обаче, жегата и слънцето на работния обект могат да бъдат много коварни. Проблемите, причинени от екстремен климат започват с недоловим дискомфорт, но могат да завършат със сериозни здравословни проблеми. За да го избегнем, не трябва да стоим навън при твърде високи градуси. Важно е също така да изберем подходящо лятно работно облекло.

Когато работите на открито а летните температури надвишават 30°C, получавате отлични предпоставки за проблем. В работната среда трябва да има допустим микроклимат, съответстващ с нормативните наредби.

Съгласно Европейските норми максималните допустими температури при работа, са класифицирани според условията на труд:

Клас 1 При работа с минимална физическа активност (работа в офис и администрация) – 27°C

Клас 2-а При работа, в която през повечето време сте седнали и физическата активност предимно се извършвана с ръце (шофиране, преместване на леки предмети) – 26°C

Клас 2-б При шофиране на камион, автобус, тролейбус, трактор и др. – 32°C

Клас 3-а При стоене на крак с постоянно използване на двете ръце, привеждане на тялото напред, или коленичене; при продължително ходене (при поддръжка на машини, при работа на строежи) – 30°C

Клас 3-б При стоене на крак с непрестанно използване на двете ръце и тялото, при продължително ходене, при работа на строежи, при почистване на сгради, при изкъртване на мазилки и др. – 26°C

Клас 4-а При работа свързана с прекомерна активност на телесните мускули, горните и долните крайници, при работа в строителството и др. – 24°C

Клас 4-б При работа, съчетаваща прекомерна и напрегната активност на телесните мускули, горните и долните крайници – работа в мини, тунели, кариери и др. – 20°C

Клас 5 При работа с изключтелно напрегната и интензивна активност на телесните мускули, горните и долните крайници (транспортиране на тежки товари, сеч на дървета с брадва, земекопна дейност и др.) – 20°C

В дните когато температурата на въздуха надвишава 30°C, работодателите трябва да съобразят и приспосбят продължителността на работния процес, така че работниците да имат възможност да се възстановят. Работният процес трябва да се съкрати, или да бъдат въведени почивки.

Работодателите трябва да се уверят, че работниците консумират достатъчно напитки.

Законодателството обръща внимание и на хидратирането. Има указание, според което в извънредно горещите дни работодателите са длъжни да осигуряват на работниците достатъчно напитки, за да не се обезводнят.

Случаите, в които работдателят се задъжава да набавя напитки са:

Ако максималните допустими температури при определен вид работа са надвишени.
Ако работниците изразходват с дишане и изпотяване повече от 1,25 л. телесни течности при осем-часова смяна.
Ако температурата навън на сянка между 10:00 ч. и 17:00 ч. е по-висока от допустимата за този тип работна среда.

За един ден човек изразходва приблизително 2 л. телесни течности чрез дишане и потене. При това положение е препоръчително всеки ден да се възстановяват 60-80% от изгубените течности. Според Европейските норми на работното място трябва да бъдат осигурявани разхладителни напитки, чрез които ще се набавят около 70% от изразходените телесни течности по време на смяната. Препоръчително е тези напитки да не съдържат повече от 6,5% захар. Най-добре е да се консумира чиста вода. В случаите, когато работата е физически интензивна, работодателят е задължен да осигури натурална минерална вода на работниците. Отлично се отразява на стресирания организъм, когато възстановим загубените запаси от течности и осигурим добра хидратация.

По какъв начин работниците могат сами да предпазят себе си?

При високи температури е препоръчително да ограничите престоя и работата си под директна слънчева светлина. Не е добре да се започва интензивна физическа работа, освен ако човек не е добре хидратиран предварително. Също така е добре да се ползват чести кратки почивки, в които работниците да приемат достатъчно течности. Важно е да не се консумират твърде студени напитки.

Риск от кожни заболявания

Невъзможно е да избегнем стоенето навън под слънчевите лъчи, особено ако работим в сферата на селското стопанство, в изграждането на сгради, или пътни отсечки. При тези условия дехидратацията и високите температури не са единствени опасности, на които можем да се натъкнем. Слънчевата светлина също така е вредна за кожата. По-конкретно трябва да се предпазваме от вредните ултравиолетови лъчи.

При дълготрайно излагане на слънце кожата може сериозно да бъде увредена, което може да доведе дори до заболяване от рак. Родилните белези са особено чувствителни към слънчевата светлина, а голяма доза ултравиолетови лъчи също така може да отслаби имунната система. В този случай Законодателството не взема отношение и работниците сами трябва да си осигурят защита.

Можете да защиите кожата си по следните начини:

Където е възможно, носете леко дишащо облекло от естествени абсорбиращи материали, като покривате възможно по-голяма част от тялото си по време на работа.
Не забравяйте да покривате главата и тила си.
Използвайте слънцезащитен крем с фактор поне 15, като го нанесете 30 минути преди началото на работа и поне още веднъж по време на смяната.

Не забравяйте да защитите очите си!

Слънчевата светлина може също така да увреди и зрението ни. Слънчевите очила се нареждат сред най-подценяваните лични предпазни средства. Правилните слънчеви очила за работа през лятото трябва да имат ефективен UV филтър. С редовно излагане на слънчева светлина без да сте екипирани със защитни очила, рискувате да се разболеете от катаракта. Дори 15 минути на директна слънчева светлина може да бъде вредна за зрението.

Как да разберем, дали имаме проблем?

Тялото ви може да ви подскаже, когато повече не издържа на високите температури, или слънчевите лъчи. Важно е да следите за няколко признака, които индикират, че има риск:

Изтощение от жегата

Ставате раздразнителни. Изморени сте и по-малко нащрек. Липсва ви мотивация. Чувствате се замаяни, или имате главоболие. Липсва ви апетит. Изтощението от жегата обикновено е причинено от дехидратация. Усетите ли подобни дискомфорти, спрете незабавно работа, намерете спокойно и хладно място и пийте течности.

Топлинен удар

Тялото губи способността си за терморегулация. Появява се обрив по кожата заради прекомерното изпотяване и повишената влага. Изпитвате болезнени мускулни схващания. Чувствате се изтощен и прегрял. Топлинният удар е сериозно състояние, което е следствие от обезводняване заради прекомерното потене. В такива случаи бързо потърсете лекарска помощ.

Слънчево изгаряне

Тялото ви е било твърде дълго изложено на слънце и интензивни ултравиолетови лъчи. Кожата ви е зачервена и дори могат да се появят мехури по нея. Гади ви се, мозъкът ви е прегрял. Почувствате ли симптомите на слънчево изгаряне, незабавно потърсете сянка, охладете кожата и главата си. Добре е да се намажете с успокояващ лосион, съдържащ пантенол. Слънчевото изгаряне може да се прояви и няколко часа, след като сте приключили работа под слънцето.