Полезна информация

ИСТОРИЯ НА ЛПС И РАБОТНО ОБЛЕКЛО

В днешно време всички, чиято работна среда крие потенциални опасности, имат достъп до богат асортимент от защитна екипировка. От предпазни каски до вариациите на ЛПС , които включват почти всичко необходимо за гарантиране безопасността на работниците във всяка работна обстановка. Без съмнение в голяма част от работните сфери предпазната екипировка е напълно необходима. По време на работния процес работниците може да се сблъскат с поредица от рутинни опасности. Например, на строителните площадки постоянно съществува риск от падащи предмети и може да се стигне до фатални наранявания. В медицинските лаборатории пък се борави с деликатни биологични материали, които могат да доведат до предаването на вирусни инфекции. В определени сфери на индустрията се използват нагряващи уреди, което може да доведе до подпалване на облеклото на работниците. Списъкът с потеницални опасности расте непрекъснато, но правилната екипировка и облекло заедно с повишеното ни внимание обикновено са достатъчни, за да предотвратят инциденти.

Безопасната работна среда, от която в днешно време можем да се възползваме, е резултат от дългогодишен опит и иновации, дело на редица предприемачи.

Нека погледнем към историята на на личните предпазни средства, обръщайки по-специално внимание на определени видове екипировка, които в днешно време често са приемани за даденост.

 

Защитни  ръкавици

 

 

Защитните ръкавици съществуват буквално от хиляди години. Всъщност, за ръкавици се споменава дори в Омировата ,,Одисея’’, която датира от VIII век преди Христа. В тази древна поема се говори за употребата на ръкавици при извършване на градинарската работа, за защита на ръцете от тръни по растенията. Древногръцкият историк Ксенофон също описва как Персийците от неговото време използват ръкавици за защита на ръцете си от студа.

През вековете ръкавиците се превръщат и в моден аксесоар. Например, през Средновековието масоните използвали ръкавици от агнешка кожа по време на работа с опасни инструменти, или материали. Също така кожени ръкавици били често използвани от ловците. В настоящето можем да избираме от много голямо разнообразие на модели работни ръкавици с различно приложение. Най-често търсените видове ръкавици са: ръкавици за обща работа; за еднократна употребанитрилни, винилни, или латексови; противосрезни ръкавици; топлоустойчиви; студоустойчиви; масло- и киселиноустойчиви; заваръчни ръкавици и кожени ръкавици.

Целта на всички тях е да предпазаят ръцете ни от нараняване в определна сфера на дейност.

 

Предпазни каски

 

Употребата на предпазен шлем за защита на главата от нараняване с твърди предмети датира още от X век преди Христа, а вероятно и преди това. Но едва през XIX век работниците имали възможност да се сдобият с подобна предпазна екипировка за главата. Работниците в сферата на корабостроенето имали практика да намазват главите си с катран. Те изчаквали катрана  да изсъхне на слънцето, образувайки по този начин твърда и издръжлива предпазна шапка. По същото време пожарникар от Ню Йорк изобретил специален огнеопорен шлем.
През 1898 г. калифорнийският бизнесмен Едуард Булард започнал да продава кожени предпазни шапки. Този бизнес процъфтявал с години, докато с избухването на Първата Световна война той бил вдъхновен да подобри тези кожени шапки. Синът на Булард се сражавал на фронта и когато се завърнал от бойното поле у дома, той донесъл със себе си войнишката си метална каска. Това осенило Булард с нова идея – да създаде подобен модел предпазна каска за работници в сферата на строителството. Така се появила т.нар. твърда шапка, позната като предпазна каска.
В днешно време каската е неотлъчна част от работната униформа в много сфери на дейност. В работна обстановка със силно намалена видимост може да наложи употребата на челник с фенерче. Предпазна маска за дихателна защита и предпазен щит, както и защита за слуха с антифони също могат да се окажат от съществена необходимост.

 

Защитни очила

 

В сферата на земекопните дейности, за работниците в лаборатории, или в друга работна среда с повишен риск от засягане на зрението е задължителна употребата на предпазни очила. Първите защитни очила са създадени от афроамериканския изобретател Пауъл Джонсън през 1880г. През XX век се повишила необходимостта от висококачествена защита за очите в определни сфери на индустрията. Това довело до допълнителни подобрения по основния дизайн. С опита и практиката изобретени били и други видове предпазни средства за очите като заваръчния щит. Правилният модел защитни очила, или щит може да често да осигури редица значими ползи: защита за очите от UV лъчи; защита от химикали, прах, или пръски от телесни течности; защита и/или подобряване на зрението.

 

 Предпазни облекла

 

В сферата на здравеопазването, в медицински и научни лаборатории, както и в хранително-вкусовата промишленост широко приложение намират халатите за еднократа употреба. Изработени са с прав свободен силует за удобство по време на работа и могат лесно да се носят върху персоналното облекло. Те предпазват предимно облеклото на работника, но и част от тялото от пряк контакт с материали, или течности от работната среда.
Друг вид предпазни облекла са предпазните гащеризони. Те могат да бъдат за еднократна и за многократна употреба. В запрашена работна среда, като например в сферата на строително-ремонтните дейности, при полагане на интериорни мазилки и изолации, се използват прахозащитни гащеризони за еднократна употреба. Обикновено те също са изработени от нетъкан полипропилен и са проектирани със свободен силует за комфорт по време на работа. Гащеризоните за многократна употреба са предназначени да осигуряват продължителна защита на почти цялото тяло. Целият гащеризон предпазва от много видове опасни материали от рода на азбест, или от вредното влияние на твърде високи, или твърде ниски температури. По стандарт такъв тип облекло се изработва от висококачествен плътен материал с добра разтегливост, който едновременно да предпазва от опасностите на работната среда, но и да осигурява свобода на движенията за работника.
През XIX век пожарникарите започнали да ползват специални огнеопорни дрехи. Първоначално вълнени униформи били въведени в употреба за защита в условия на екстремно високи температури. За пожарникарите обаче, напредъкът бил бавен, едва след Втората Световна война униформите им били стандартизирани и подобрени.