Полезна информация

видове работни ръкавици

Избор на работни ръкавици

Независимо от естеството на работата ви, по време на работа е добре да разполагате с чифт качествени работни ръкавици. Подберете правилния модел според спецификите в работната среда и спрямо конкретни задачи за изпълнение. Но намирането на подходящия модел не винаги е лесно, макар че моделите, които се предлагат на пазара, са почти безкрайни. Съществува голямо разнообразие от материи и повърхности на ръкавиците.

Как да изберем работни ръкавици?

Предлагаме ви насоки и критерии, по които да се ориентирате при избора си. Като начало ще разграничим видовете работни ръкавици според материята, от която са изработени, според приложението и според нивото на безопасност, която гарантират.

Кой модел е подходящ за нас?

Когато работата ви и без друго е достатъчно изтощителна, нямате нужда от допълнително напрежение поради порязване, изгаряне, или охлузване. Качествена протекция за ръцете ви може да промени коренно картинката. Работните ръкавици могат да намалят риска от нараняване на ръцете с до 70%. Но истинското предизвикателство е да изберете подходящия модел за спецификите в работната ви среда и според действията, които извършвате.

Ето стъпките, по които да минете:

 Избор на материя

Първа стъпка в избора на работни ръкавици, е избора на правилната материя. При работа на ниски температури, усещате необходимостта от топлина за ръцете си. Но в зависимост от естеството на работата може да заложите на различни материи и модели с различна дебелина. Твърде дебели и ватирани ръкавици не осигуряват достатъчно сръчност. Ръкавици с гумена длан са подходящи при работа, където се изисква сръчност, добър захват и подвижност на пръстите, но в някои случаи се оказват недостатъчно издръжливи.

 Видове рискове по време на работа

Порязвания и пробождания

При дейности в сферата на градинарството, дърводелството, готварство, металообработване, или други дейности, свързани с употреба на инструменти ще имате нужда от противосрезни ръкавици.
Потърсете материал с подходящата дебелина според рисковете на работното място. При заваряване например, може да се спрете на кожени ръкавици, за да се предпазите от отхвърчащите искри. При дейности от подобно естество може да заложите и на работни ръкавици с подсилена длан с кожена платка, или такива, които са изработени от комбинация на кожа и памучен плат.

Синини и охлузвания

При работа на строителни площадки, или при дървообработване ще се нуждаете от ватирани противосрезни ръкавици. Тези ръкавици трябва да имат допълнително подсилени длани и кокалчета. Изработена по този начин работната ръкавица ще поеме тежестта от удар, или вибрациите от машините, с които работите.

 Вода и вредни химикали

При градинарството, ВИК услугите, дърводелството, бояджийските услуги и в автосервизите, или при боравене с вредни химикали ще имате нужда от непромокаеми ръкавици. Може да заложите на маслоустойчиви и киселиноустойчиви работни ръкавици. Трябва да подберете модел, който едновременно изолира ръцете ви от външно влияние и ви осигурява достатъчно добра подвижност. Често такива модели са изработени с гумено покритие, или са топени в нитрил, или латекс. Ако търсите определен модел ръкавици за работа на открито, или на строежи, трябва да изберете материал, който е устойчив на субстанции като цимент, катран, или хоросан.

Работа при твърде ниски и твърде високи температури

При работа на много високи температури като земекопните дейности и металообработването, или когато ринете сняг и работите навън през зимата, се изисква да се екипирате с работни ръкавици, които да предпазят ръцете ви от изгаряне, или премръзване. Топлоустойчивите работни ръкавици се изработват от издръжлива материя, която е трудно горима. Студоустойчивите ръкавици от друга страна се изработват от материал, който осигурява добра изолация на ръцете от студа и задържа топлината вътре в ръкавицата.

Работа с електричество

Всяка работа, която включва боравене с елекетричество, съдържа риск от токов удар. Ако ще работите в близост от оголени кабели, екипирайте се с ръкавици от кожа, или дебела гума. Уверете се, че ръкавиците ви не съдържат никакъв материал, който може да бъде проводник на ток.

Важни детайли, за които да внимавате при избора на подходящ дизайн работни ръкавици:

– Външните шевове може да изглеждат по-удобни, но се похабяват по-бързо.
– Вътрешните шевове са издръжливи, но може да дразнят кожата ви.
– Шевове през дланите осигуряват повече комфорт.
– Шевове през задната част на ръкавицата може да осигурят по-добро прилягане на ръкавицата към ръката.

Ако работните ръкавици не прилягат добре към ръцете, това може да доведе до нещо повече от неудобство – може да ограничи движенията ви и да доведе до наранявания в дългосрочен план и до мускулни крампи.

Ръкавици без пръсти и ръкавици с половин пръсти

Ако искате едновременно да предпазите ръцете си по време на работа през зимата и да не губите сръчността си, тогава отличен избор за тази цел за работните ръкавици без пръсти, или ръкавици с половин пръсти. Този тип модели ще поддържат ръцете ви топли, докато същевременно ще позволят да извършвате дейности, изискващи повече сръчност, като писане на клавиатура, или боравене с деликатни машини.

Ръкавици с гумени длан и пръсти

При изпълнението на някои дейности няма как да оставите ръцете си незащитени и кожата си непокрита. Намирането на ръкавици с релефна гумена длан и пръсти може да помогне при справянето с по-деликатни детайли, без да рискувате безопасността си.

Подплата подходяща за боравене с Touch Screen

Ако по време на работа решите да проверите телефона си за обаждане, или sms, тогава ще имате нужда от работни ръкавици, чиито пръсти да са подплатени от долната страна с чувствителна на допир материя. Тази подплата на пръстите ще ви улесни при използването на устройства с touchscreen, докато носите работните си ръкавици.

Топ 5 съвета при избора на работни ръкавици

  1. Направете оценка на нуждите си
  2.  Оценете рисковете на работното място
  3.  Изберете реномиран производител
  4. Определете правилната материя
  5.  Определете правилния размер
    размер работни ръкавици

1. Оценете нуждите си

Преди да решите, какъв тип и модел ръкавици са ви нужни за работа, първо трябва да определите точното предназначение и конкретни действия, които ще изпълнявате. Работните ви ръкавици ще осигурят ли добър захват, елементарен комфорт по време на работа и ще ви предпазят ли от потенциални наранявания? Ако работата ви изисква да държите здраво инструментите си, тогава трябва да търсите ръкавици с длан от специализиран материал. Например, ако боравите с чук, или градински ръчки инструменти, ръкавици с гумена длан ще ви осигурят допълнителна безопасност. Винилови, латексови, или нитрилни работни ръкавици за еднократна употреба влизат в отлична употреба за манимкюрстките и козметичките.

2. Оценка на рисковете

Една от главните функции на повечето работни ръкавици е да намалят риска от нараняване на ръцете, дори при извършване на безобидни на вид ежедневни дейности. В такива случаи може да изберете модел работни ръкавици за обща работа. Ако се подготвяте за по-тежка работна дейност, трябва да се подсигурите с ръкавици, които да предотварят потеницални наранявания от изгаряне, пробождане, или повтарящи се силни вибрации от машини. Добре е да заложите на по-дълги ръкавици, които да предпазят и китките ви.

3. Избор на реномиран производител

Инвестицията в работни ръкавици е важна, особено ако регулярно извършвате еднакви рискови дейности. Задължително трябва да търсите и високо качество от изпитан производител. Може да се обърнете към свои колеги за мнение, или да потърсите отзиви за определени производители в публичното пространство.

4. Определяне на правилната материя

Повечето производители на работни ръкавици предлагат богато разнообразие от модели, различни материи и комбинации на материи с цел да отговорят на всяко търсене от клиентите. Изборът на правилната материя ще гарантира по-голяма изддръжливост на ръкавиците и по-добро професионално представяне.

5. Избор на правилния размер

Ако имате тази възможност, изпробвайте няколко модела ръкавици, преди да се спрете окончателно на някой конкретен. Различният дизайн може да има различно усещане при еднаквите размери. Работните ви ръкавици трябва да прилягат по естествен начин по ръцете ви, без да има излишен луфт при върховете на пръстите, около дланите и около китките. Правилния размер ръкавици гарантира по-добра сръчност и безопасност при работа.

Във фирмените магазини на Тики и онлайн може да разчитате на разнообразни предложения за специфичните изисквания във всяка работна среда. Използвайте и нашите насоки при подбора на работни ръкавици, за да си осигурите безопасност през работния ден и да изпълнявате служебните си задължения по-пълноценно.