Полезна информация

готварско облекло история

Готварско облекло – история и избор

Готварското облекло е с богата история, датираща от преди хиляди години. Повечето елементи от готварската униформа са с практична цел. Други компоненти от облеклото за готвачи са просто символични. Пълната готварска униформа е проектирана, за да осигурява професионална визия, но същевременно съдържа елементи за защита и функционалност.

 

Защо готвачите носят униформи?

 

Готварската униформа е от една страна функционална и от друга страна професионална.

Проектирана е, за да фокусира вниманието върху колективната работа и ресторантьорската култура във всяка кухня.

 

Функции на готварското облекло:

 

  •  Осигурява защита от опасностите в кухнята, като например огън и потенциално разливане на ястия.
  •  Допринася за професионална и представителна визия.
  •  Установява статуса и йерархията в кухнята.
  •  Сплотява готварския колектив.

 

Една от най-ранните илюстрации на шеф готвач в униформа е публикувана през 1483 г. в илюстрираната версия на ,,Кентърбърийски истории’’ от Джефри Чосър. Готвачът в книгата носи престилка. През Викторианската епоха илюстрации показват готвачи в бели дрехи и бяла шапка. През 1852 г. в друга книга готвачът се появява облечен в пурпурна кадифена куртка и бяла шапка.

Историята на готварската униформа, обаче, датира от много по-назад във времето. В древна Асирия в средата на 7-ми век готвачите били  високоуважавани членове на съда. Тъй като готвачите имали властта да осъждат на затвор онези, на които служели, те били внимателно подбирани и назначавани на работа само когато се ползвали с голямо доверие. В кралското домакинство готвачите носели шапка подобна на корона, но изработена от плат и без накити.

През 3-ти век след Христа когато византийците завладели древна Гърция, готвачите се евакуирали в гръцки манастири. Според писатели отразяващи този период, криещите се готвачи се обличали като свещеници и носели подобни на техните издължени шапки. След инвазията готвачите продължили да носят шапките като символ на неподчинение. По-късно римляните завладели Гърция и взели готвачите със себе си в Рим, като присвоили и модела на шапката.
В наши дни готвачите носят еволюирала версия на готварската униформа, но точно като преди много векове, тя продължава да е символ на уважение и съвършенство в кухнята.

 

История на готварската туника

 

 

Готварските туники обикновено са изработени от плътен памук, за да изолират и пазят от горещината в кухнята. Обикновено са с двойно премятане отпред, за да предпазват от евентуално разливане на храни. През 1822 г. в известна френска книга двама готвачи били изобразени в такъв тип куртки, с готварски шапки, готварски панталони и готварски престилки .

Предимството на дизайна с двойно премятане отпред е, че ако едната предна част на куртката се изцапа, другата платка може да се преметне отгоре и да покрие петното. Освен това двата пласта осигурявт по-добра защита от допир с горещи уреди, от разливане на храни, или от гореща пара.
Готварски туники с дълги ръкави предпазват ръцете от изгаряния. Дългите ръкави са и  функционални, тъй като към тях може да бъде пришит джоб, осигуряващ допълнително пространство за съхранение на термометър, тефтер и др.
Един от най-популярните цветове за готварски униформа е белият цвят, тъй като символизира чистота и съвършенство. В наши дни готварските куртки се срещат също в черен и червен цвят, както и в райе. Предимството на черния цвят е, че прикрива петната. Готварска униформа в черен цвят е добър избор за готвачи работещи в открита кухня, където клиентите могат да ги наблюдават, докато готвят.

Като цяло в днешно време цветът на готварската униформа е изцяло въпрос на стил и предпочитания.
Копчетата на готварската униформа също могат да бъдат с различен дизайн -предлагат се копчета за пришиване, или копчета тип пешка. Цветът им най-често е подбран така, че да контрастира с цвета на куртката.

 

История на готварската шапка

 

Готварската шапка има много практично предназначение. Шапките предотвратяват падането на коса в храната, предпазват косата от подпалване, или от закачане за някой от кухненските уреди. Готварските шапки също така попиват част от потта от веждите на готвача, докато въздухът вътре в тях охлажда главата, докато готвачът се труди в горещата кухня.
Ранните дизайни на обемисти схлупени готварски шапки еволюирали във високи плисирани шапки. Шапките с повече плисета (понякога на една имало до 100 плисета), или колкото по-дълга била шапката, означавало, че готвачът е по-опитен. И отново белият цвят бил предпочитан, тъй като по традиция е символ на хигиената. В Средновековието в Англия готвачите носели черни шапки, понеже трябвало да готвят месото над огнища, където поддържали огъня на дърва.  Черният цвята скривал петната от пепел, а от своя страна подгъвите на шапките позволявали на готвачите да пренасят храна върху главите си от кухнята до трапезарията.
Из целия свят можем  да срещнем още шапки тип барета, както и прилепнали по главата шапки. Подходящо е всичко, което стои добре закрепено и предпазва от падане на коса в храната, както и от потенциални инциденти.

 

История на готварския панталон

 

Що се отнася до моделите на готварски панталони, няма много традиции, които да се спазват. Но през годините за този тип дреха от значение са били няколко ключови качества.

 

  •  Удобство

Готвачите нямат време да носят неудобни панталони по време на работа в кухнята. Дрехите им са последното нещо, за което трябва да се тревожат, докато изпълняват купищата поръчки. Най-удобни са панталоните със совободна кройка и ластик в кръста.

 

  • Гъвкавост

Готварските панталони не трябва да ограничават движенията, а да им осигуряват свобода. Гъвкавост, лекота и издръжливост са главните нужни качества за тази част от готварската униформа.

 

  • Професионална визия

 

Петната и разлятата храна по дрехите не са приятна гледка. Готварските облекла на райета отвличат вниманието от петната. Професионалната кухня е място, където не е удачно да се носят широки дрехи. Докато готварските панталони са свободни и осигуряват на готвача пространство да се движи свободно, те намаляват вероятността от инциденти и подобряват представянето на готвача в напрегната ситуация.